3 forskjellige robotklippere står i sirkel i en hage

Hvilken robotgressklipper bør jeg velge?

En robotgressklipper skal være et stillegående, smart og brukervennlig alternativ til den tradisjonelle gressklipperen. For å oppnå et godt resultat – en tett og grønn plen – bør du ta stilling til flere faktorer, blant om du skal ha begrensningskabel eller ei og hvor stor eller kompleks hagen din er. I denne guiden gir vi deg innsikt i fordelene med å ha en robotklipper med begrensningskabel og gir deg nyttige råd før du velger en robotgressklipper til din hage.

Sjekkliste: Tenk på dette før du velger robotgressklipper

En robotgressklipper gjør jobben for deg og holder plenen frisk og sunn slik at du får tid til å gjøre andre ting. Et godt resultat avhenger imidlertid av å velge den riktige robotklipperen. Tenk på den tekniske utrustningen til roboten, men du må også vurdere din egen hage og hvor stor gressplen du har.

Størrelse på gressplen

Du må velge en robotgressklipper som passer til størrelsen på gressplenen din. Akkurat som det finnes både store og små gressplener, finnes det store og små robotklippere. Generelt sier man at robotklippere egner seg til plener med et areal på mellom 250 og 1500 kvadratmeter. Selv de minste robotklipperne med lavest ytelse og kapasitet vil håndtere en middels stor gressplen.

Hagedesign og hindringer i hagen

Har du mange planter, store møbler eller generelt mye aktivitet i hagen din, kan dette påvirke hvilken robotgressklipper du bør velge. Du er avhengig av å velge en modell som utstyrt med tilstrekkelig funksjonalitet slik at den kan håndtere en kompleks hage.

Les også: Bruke robotklipper i en hage med skråninger og hellinger.

Dyreliv

En hage er ingenting uten et mangfoldig dyreliv og sunn, frisk vekst. Derfor er det avgjørende å velge en robotgressklipper med gode sikkerhetsfunksjoner og som følger de europeiske sikkerhetsstandardene.

Les også: Tips til å beskytte pinnsvin og andre smådyr i hagen din

Mann leser mens han ligger i hengekøye.

Velg mellom robotklippere med eller uten begrensningskabel

Robotklippere på markedet kommer med eller uten begrensningskabel. De aller fleste har en begrensningskabel, ettersom dette gir økt presisjon til klippingen samt gode trygge rammer for å unngå skader eller uhell. Robotklipperen leser grensetråden som blir opprettet innenfor den kretsen kabelen ligger. På grunn av dette kan den registrere når og hvor den skal stoppe og snu.

Hva er en begrensningskabel?

En begrensningskabel er en ledning som legges i hagen for at robotgressklipperen skal navigere i hagen og vite innenfor hvilket område den skal klippe. Man omtaler den også som en kantledning eller kanttråd. Man legger i tillegg ut en guidekabel og kobler den på begrensningskabelen, slik at robotklipperen kan finne veien tilbake til ladestasjonen.

SILENO robotgressklippere fra GARDENA er utstyrt begrensningskabler av ulik lengde avhengig av størrelse. De største klipperne har en 250 meter lang kabel, som er mer enn lang nok for den gjennomsnittlige norske hagen.

Illustrasjon av hage som planlegger installering av kanttråd

Fordeler med robotklippere med begrensningskabel

Robotklippere med begrensningskabel er brukervennlige å administrere, og er en fryd å jobbe med fra installasjon til du er blitt trygg med å bruke dem. Når du velger en robotgressklipper fra GARDENA får du alt du trenger – kabel, ladestasjon og robot – i én eske. Den er komplett og klar til bruk fra dag 1. Etter du har lagt begrensningskabelen, gjenkjenner robotklipperen området og kan navigere i dette selv.

Andre fordeler med å velge en robotklipper med begrensningskabel:

• Klipper med presisjon: Robotklipperen følger begrensnings- og guidekabelen og klipper kun innenfor dette området.
  • Håndterer komplekse hager: Robotklipperen kan klippe vanskelige eller smale passasjer fra 60 cm uten vansker. Den svinger også enkelt unna hagemøbler.
  • Gir frodig vekst: Robotklipperen klipper i tilfeldig mønster og lager derfor ikke dype spor i gresset, som legger til rette for tett vekst.
  • Mindre følsom for forstyrrelser: En robotklipper med begrensningskabel er ikke avhengig av å få signaler fra en antenne eller annet ekstrautstyr for å fungere.

Samtidig kan du nyte godt av de fordelene som gjelder alle robotgressklippere – nemlig at du får en velklippet plen uten å løfte en finger selv.

Robotklipper passerer hjørne med stein og hekk

Ta høyde for dette når du velger en robotklipper med begrensningskabel

Når du skal installere en robotklipper med begrensningskabel ligger mye av jobben i å forbedre plenen. Du må sørge for at hagen er ryddet for ting og tang som kan skade robotklipperen, og finne en plass hvor ladestasjonen kan være. Husk at det må være et strømuttak i nærheten.

Deretter legger du begrensningskabelen på gresset. Plassering av denne er avgjørende for riktig ytelse og sikkerhet. Kabelen skal gå fra ladestasjonen og definere ytterpunktene av området du ønsker klippet. Man fester kabelen med små plugger som bankes i jorden. Etter noen få dager gror kabelen fast i gresset, slik at den verken synes eller kan løsne. Du må forsikre deg om at den ligger beskyttet på jorden og at den er plassert på en måte som er fordelaktig for gressklippingen. Optimal klippeytelse avhenger blant annet av hindringer, nivåendringer og utforkjøringer.

Husk! Du kan som regel få hjelp av en ekstern forhandler til å installere kabel og robotklipper. Finn forhandlere av GARDENA her.

Med eller uten begrensningskabel: Hva er forskjellen?

Robotgressklippere uten begrensningskabel benytter seg av GPS eller kameraer i stedet for kabel. Dermed kan den navigere i hagen og danne seg et bilde av hvor den skal og ikke skal klippe gresset. Kameraet er avhengig av markører for å fange opp ytterpunktene i hagen. Istedenfor en begrensningskabel vil disse stoppe robotklipperen fra å passere punktene. Jo mer kompleks hage du har, desto flere av disse må du installere – og de fleste produsenter legger kun med to markører i pakken.

Skjulte kostnader bak robotklippere uten begrensningskabel

Det er flere fallgruver knyttet til robotklippere uten begrensningskabel som det er viktig å tenke over. De er avhengig av fri sikt mot satellittene, ettersom de er basert på GPS-data, som betyr at trær eller andre store hindringer vil påvirke dekningen. Samtidig finnes det skjulte kostnader ved robotklippere uten begrensningskabel. Disse varierer mellom produsenter og modeller, men det kan for eksempel være et krav om å installere en antenne for å plukke opp GPS-signaler samt å betale for bruk av GPS-data.

Opplev økt presisjon når du velger en robotgressklipper med begrensningskabel

En robotgressklipper med begrensningskabel muliggjør et nøyaktig resultat som er mindre påvirket av svingninger i wifi eller satellittsignaler. Kabelen legges over bakken og er pålitelig over tid. Gresset vil vokse over kabelen etter hvert og bli så godt som usynlig over tid. Dette bidrar til en stabil og forutsigbar klipping. Samtidig er det lett å gjøre justeringer for å sikre et nøyaktig resultat. Ettersom utviklingen av sensorer i robotklippere uten begrensningskabel er relativt ny, kan de ikke levere den samme forutsigbarheten over tid. Begrensningskabelen er på sin side en velprøvd og velfungerende teknologi.

Mann sjekker app for kontrollere robotklipper

Oppdag teknologien bak GARDENA robotgressklippere

Våre robotklippere kommer utstyrt med begrensningskabel fordi dette legger grunnlaget for det beste resultatet. Samtidig utnytter vi avansert teknologi for å øke konkurransefortrinnet på markedet ytterligere. Vi tilbyr våre to modeller av våre SILENO robotgressklippere, enten Bluetooth eller smart. Med SILENO Bluetooth kan du styre robotgressklipperen fra opptil 10 meters avstand ved hjelp av GARDENA Bluetooth app.

Vi har utstyrt våre smart SILENO robotklippere med en AI-basert teknologi som vi kaller LONA*. Klipperen kan derfor lære, kartlegge og tilpasse seg fortløpende, samtidig som du naturligvis kan konfigurere den til å klippe akkurat når, hvor og hvordan du helst vil. Koble den opp mot GARDENA smart app og styr gressklipperen fra jobb, ferie og andre ganger du ikke er fysisk til stede.

*LONA-teknologien er tilgjengelig for smart SILENO city og smart SILENO life